دسته بندی کمپرسورهای اسکرو
كمپرسورهاي اسكرو از جمله كمپرسورهاي دوراني جابجايي مثبت هستند. این کمپرسورها بر اساس مشخصه های مختلف می توانند دسته بندی شوند. عمدتا دسته بندی کمپرسورهای اسکرو به صورت دو دسته خشك (Oil Free) و يا روغن كاري شونده (Oil Injected یا Oil-Flooded) انجام می شود. همچنین بر اساس ساختار داخلی، به دو دسته تک روتور و دو روتور و بر اساس تعداد مراحل فشرده سازی به تک مرحله ای و دو مرحله ای تقسیم می شوند.
در کمپرسور اسکرو خشک، از روغن به عنوان آب بند لقی روتور ها (مارپیچ ها) و همچنین انتقال نیرو بین روتور محرک و متحرک استفاده نمی شود. به منظور انتقال نیرو از روتور محرک به متحرک مطابق شکل زیر از چرخدنده زمانبندی استفاده می شود. بنابراین روتور نرگی و مادگی هیچگونه تماسی با یکدیگر ندارند [1].
کمپرسور اسکرو بدون روغن نیاز به چرخدنده زمانبندی کننده دارد. در خصوص راندمان، راندمان کمپرسور اسکرو روغن کاری شونده بیشتر از کمپرسور اسکرو خشک است. از کمپرسور اسکرو خشک برای صنایع غذایی، دارویی و در فرایندی که احتمال واکنش روغن با سیال فرایندی وجود دارد، استفاده می شود.
در شکل2 کمپرسور اسکرو روغنی با تک روتور مشاهده می شود.
بر خلاف کمپرسور اسکرو خشک، در کمپرسور اسکرو روغنی از روغن به عنوان آببند کننده لقی بین روتور ها و همچنین تشکیل یک فیلم روغن بین روتور ها استفاده می شود. در این کمپرسور چرخدنده زمانبندی وجود ندارد [1]. در شکل زیر کمپرسور اسکرو روغنی را مشاهده می کنید. روغن در کمپرسور اسکرو روغنی وظایف متعددی دارد. از جمله اهم آن به موارد زیر می توان اشاره کرد [3]:
1 – انتقال حرارت
2- روانکاری
3- انتقال گشتاور
4- کاهش سروصدا
5- کاهش نشتی داخلی
6- تمیزکاری
7- پوشش سطح روتور ها و محافظت در برابر خوردگی و سایش
8- جهت آنالیز اطلاعات در خصوص کمپرسور (با استفاده از آنالیز روغن)
اجزا کمپرسور اسکرو خشک و روغنی
در تصویر زیر اجزای داخلی کمپرسور اسکرو خشک را مشاهده می کنیم.
در شکل زیر اجزای داخلی کمپرسور اسکرو روغنی را مشاهده می کنیم.
منابع
[2] H. P. Bloch, A practical guide to compressor technology. John Wiley & Sons, 2006.
[3] احمد کاویانی, کمپرسورها. 1391.
[4] M. Stewart, Surface production operations: volume IV: pumps and compressors. Gulf Professional Publishing, 2018.