مقدمه
پمپ های مترینگ تزریق مواد شیمیایی (دوزینگ پمپ ها) از اهمیت بالایی در کارخانه ها برخوردار هستند زیرا که معمولا مواد شیمیایی تزریقی در فرایند، گران قیمت هستند و از طرفی دیگر تزریق میزان دقیق، موجب افزایش بازیابی و بهره بری فرایند می شود. بنابراین در این درس سعی کرده ایم تا به بررسی یک مدل از پمپ مواد شیمیایی ساخت شرکت SPXFLOW (Bran+luebbe) مدل procam بپردازیم. این بررسی شامل نحوه عملکرد، اجزا و تعمیر و نگهداری این نوع پمپ است.
ساختار پمپ و نحوه عملکرد آن
پمپ های مترینگ از نوع جابجایی مثبت رفت و برگشتی هستند. در تصویر زیر اجزای اصلی این پمپ شامل الکتروموتور، تنظیم کننده کورس حرکتی، گیربکس و مجموعه هد پمپ مشاهده می شود.
همچنین می توان با کوپل کردن چندین پمپ به همدیگر، با استفاده از یک محرک به چندین نقطه با دبی های مختلف تزریق انجام دهیم. در تصویر زیر، یک مجموعه پمپ با پنج هد مشاهده می کنیم.
نحوه کارکرد به این صورت است که با چرخش شافت محرک، گشتاور به گیربکس حلزونی منتقل می شود و سپس حرکت دورانی توسط یک بال بیرینگ خارج از مرکزی منتقل می شود. در انتها این بال بیرینگ به یک قطعه متصل به صفحه دیافراگم بر خورد می کند و با نیروی فنر، این صفحه دیافراگرام بر می گردد. بنابراین توسط این بال بیرینگ خارج از مرکز، حرکت دورانی محرک به حرکت رفت و برگشتی دیافراگم تبدیل می شود.
با انجام حرکت رفت و برگشتی دیافراگم، فرایند مکش و دهش سیال انجام می شود. همچنین در ورودی و خروجی این پمپ چک ولو وجود دارد. در تصاویر زیر قطعات داخلی پمپ مشخص شده است.
جهت تنظیم دبی در این پمپ، می توان به صورت دستی میزان کورس حرکتی دیافراگم را تغییر داد و با توجه به وجود رابطه خطی بین کورس حرکتی و دبی پمپ، میزان دبی مورد نظر را تنظیم نمود. در تصویر زیر، میزان کورس حرکتی مشخص شده است. لازم به ذکر است، در برخی مدل ها به جای تنظیم کننده دستی، از الکتروموتور جهت تنظیم کورس حرکتی دیافراگم استفاده می شود.
در این مدل پمپ، دبی های خیلی کم نیز قابل تنظیم است به عنوان مثال دبی 0.5 سی سی بر ثانیه و کورس حرکتی با دقت دهم میلی متر قابل تغییر است.
نحوه نصب و سیستم لوله کشی
جهت نصب پمپ نیاز است تا برخی قطعات و تجهیزات را به سیستم کشی اضافه نمود. از جمله مهمترین این تجهیزات می توان به استرینر، شیر اطمینان و پالسیشن دمپر اشاره نمود. از آنجایی که چک ولو (شیر یکطرفه) این پمپ ها به آلودگی حساس است، حتما باید از عملکرد صحیح استرینر اطمینان حاصل گردد.
تعمیر و نگهداری
از عمده ترین خرابی این پمپ ها می توان به وجود آلودگی در چک ولوها اشاره کرد. خرابی دیگر این پمپ ها، پاره شدن صفحه دیافراگم است. در صورتی که قرار است این پمپ ها برای مدت طولانی در سرویس قرار نگیرند، حتما جهت جلوگیری از رسوب مواد شیمیایی، شستشو پمپ و مسیر آن انجام پذیرد. همچنین در بلند مدت امکان خرابی چرخدنده ها و بیرینگ ها وجود دارد.
مراجع
MANUAL of ProCam MD METERING PUMP (Bran+Luebbe Brand ProCam MD Pump)